AFFECTIE & AANDACHT

Wat heeft je hond nodig?

AFFECTIE & AANDACHT

Als er iets is waar hondenbaasjes goed in zijn, dan is het in het geven van affectie en aandacht. Helaas is de timing ervan vaak niet helemaal correct is. 

In volgorde van belangrijkheid moeten structuur en beweging op de eerste plaats komen en affectie en aandacht pas daarna. 

Er zijn twee zeer verschillenden vormen van aandacht: 

– Negatieve aandacht: vooral bekend onder de vorm van sakkeren. “Hou daarmee op”, “het is genoeg geweest”, “blijf daarvan”, “hoe zit het”… Allemaal vormen van negatieve aandacht, die als grootste valkuil hebben… dat het áándacht is. Sommige honden/kinderen zouden bijna letterlijk het bloed vanonder je nagels halen, zodat ze ‘gestraft’ zouden worden met het krijgen van negatieve aandacht. Daar we in dit geval dus ook onbewust aandacht geven, lopen we het risico dat we het gedrag dat we willen afleren alleen nog meer versterken. 

– Positieve aandacht: als onze hond gewenst gedrag vertoont, dan hebben we er alle baat bij om dit gedrag te versterken, zodat onze hond dit meer gaat vertonen. Heel belangrijk daarbij is om variabel te werken: een vrolijke stem, een enthousiaste houding, wat lekkers, een spelletje spelen. Beloon (geef dus aandacht) met interval. Interval betekent dat we niet altijd belonen. Op die manier weet onze hond niet op voorhand wat en wanneer er iets komt en wordt de motivatie het grootst. 

Spring dus voorzichtig om met de aandacht die je geeft, geef ze nooit zomaar en laat er dus je hond voor werken. Op die manier krijg je binnen de kortste keren een hechte band met je hond en garandeer je hem een zekere gemoedsrust. 

Besef dat de manier waarop derden en kinderen aandacht geven aan je hond door hem verkeerd geïnterpreteerd kan worden, en zelfs risico’s kan inhouden. Honden zijn geen pluchen knuffeldiertjes die zomaar om de nek gevlogen mogen worden, maar moeten vanuit de juiste invalshoek benaderd worden.

Kortom vreemden en kinderen benaderen je hond het best niet rechtstreeks, maar mogen slechts onder toezicht uitnodigen tot contact. Van zodra je hond te kennen geeft dat hij niet ontvankelijk is voor enige vorm van affectie, aarzel dan vooral niet om deze te beschermen tegen zijn omgeving door hem de nodige rust te gunnen!

Een goede hondentrainer/therapeut kan je hierover ongetwijfeld meer informeren!

Wat hebben honden nog nodig?

ENERGY BURN-OFF

Door fysiek bezig te zijn met je hond kan hij zijn energie verbranden. Daardoor kan je die energie dan ook kanaliseren via structuur en training. “Energy burn-off” zorgt voor een hond die voldaan is! Het is de basis om aan je verwachtingen te voldoen, want je hond zal aan jouw verwachtingen voldoen wanneer je ook aan zijn verwachtingen voldoet!

Structuur & training

Structuur en training zorgen ervoor dat je een betrouwbare hond hebt in verschillende situaties. Alle zaken die je hem aanleert en regelmatig oefent zorgen voor meer stabiliteit in zijn en jouw leven. Daardoor past je hond  in jouw leefwereld, met alle voordelen die er met gepaard gaan, voor jou én je hond.

Meer weten over Hond!? Contacteer ons!

Scroll to Top